Selectează o Pagină

CARCINOM BAZO-CELULAR

Dr. Mihail COJOCARU, are experiența și cunoaște metodele de tratament utilizate pentru carcinomul bazocelular. În general, tratamentul pentru această afecțiune implică o abordare multidisciplinară care poate fi efectuată de specialiști în oncologie, dermatologie și chirurgie plastică. Este important să consultați un medic specializat în acest domeniu și să discutați cu acesta opțiunile de tratament disponibile și cele mai potrivite pentru cazul dumneavoastră.feDiagnosticul carcinomului bazocelular se confirmă prin biopsie și analiză histopatologică a țesutului afectat. După confirmarea diagnosticului, tratamentul poate implica îndepărtarea chirurgicală a tumorii, radioterapie sau combinația dintre acestea.

Chirurgia este considerată cea mai eficientă metodă pentru tratamentul carcinomului bazocelular. Se folosește o metodă chirurgicală numită excizie a marginilor largi, care presupune îndepărtarea completă a tumorii și încă o mică porțiune de țesut sănătos din jurul acesteia, pentru a preveni răspândirea celulelor canceroase.

Radioterapia poate fi o opțiune terapeutică pentru pacienții care nu pot fi tratați prin intervenție chirurgicală din diverse motive. Radioterapia poate fi administrată sub formă de radioterapie externă sau brachiterapie, care implică plasarea unui implant radioactiv direct în zona tumorii.

În general, prognosticul pentru carcinomul bazocelular este foarte bun dacă este detectat și tratat la timp. Cu toate acestea, este important ca pacienții să se supună unui control riguros și să ia măsuri de prevenție, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la soare și utilizarea unei protecții solare adecvate, deoarece riscul de apariție a unui nou carcinom bazocelular este crescut la persoanele care au avut deja această afecțiune.

CAUZE

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.

DIAGNOSTICAREA DE  CARCINOM BAZOCELULAR

IMPORTANT !!!

Pentru orice leziune cutanata care se suspicioneaza a fi de natura cancerigena (cu modificări de colorație, forma sau mărime, ulcerata) se dispune excizia biopsie cu margine chirurgicala de rezecție de 2-4 mm.

Proba obținuta trebuie trimisa pentru analiza histopatologica in vederea clasificării patologice.

TRATAMENT CARCINOM BAZOCELULAR

Principii de tratament și recomandări 

Scopul principal al tratamentului carcinomului bazocelular este îndepărtarea completă a tumorii și prezervarea pe cat posibil a funcției și esteticii

 • Rearanjarea țesuturilor (de exemplu, reconstrucție cu lambouri) nu ar trebui să fie realizată până când natura leziunii si marginile nu sunt clar identificate (vindecare per      secundam, sutura primară, sau grefa de piele sunt acceptate)
 • La anumiți pacienți cu risc crescut de tumori primare multiple (de exemplu, sindromul Gorlin, xeroderma pigmentosum, antecedente de RT), se are in vedere supravegherea şi luarea în considerare a măsurilor profilactice. Luați în considerare trimiterea pacienților cu suspiciune de sindrom Gorlin sau xeroderma pigmentosum pentru evaluarea genetică.
 • La pacienții cu carcinom bazocelular superficial, terapii precum imiquimod topic, 5-fluorouracil local, terapia fotodinamică (de exemplu, acid aminolevulinic [ALA], porfimer de sodiu), crioterapia sau radioterapia pot fi luate în considerare, chiar dacă ratele de vindecare pot fi mai mici decât în ​​cazul intervențiilor chirurgicale.
 • Excizia chirurgicală standard ca opțiune de tratament de primă linie în cazul adulților cu CBC cu risc scăzut.
 • Excizie chirurgicală standard cu reconstrucție imediată ca opțiune de tratament de primă linie pentru adulții cu CBC primar cu risc înalt, dacă tumora are margini clinice bine definite în condiții de iluminare puternică și mărire sau dermatoscopie.
 • Ecizie chirurgicală standard cu reconstrucție întarziata, sau chirurgie Mohs, ca opțiunea de tratament de primă linie pentru adulții cu CBC cu risc crescut într-un loc anatomic cu risc ridicat dacă CBC are margini clinice slab definite sub lumină puternică și mărire sau dermatoscopie.
 • Rezecția CBC prin asigurarea unei excizii adecvate în profunzime până la un plan de clivaj, inclusiv un strat de grăsime acolo unde este prezent și alte structuri mai adânci, dacă este necesar.
 • Se ia în considerare intervenția chirurgicală micrografică Mohs la adulți cu CBC primar cu cel puțin un factor de risc.
 • Chirurgia micrografică Mohs ca opțiune de tratament de primă linie pentru adulții cu CBC recurent cu cel puțin un alt factor de risc, mai ales dacă tumora se află într-un loc cu risc ridicat.
 • Adulților cu CBC cu risc ridicat excizat cu o margine histologică strânsă (< 1 mm) li se prezintă opțiuni de management:
  1. acestea pot include reexcizia chirurgicală,
  2. chirurgie micrografică Mohs,
  3. radioterapie sau monitorizare.
  4. Alegerea pacientului ar trebui luată în considerare în special în procesul decizional într-o astfel de situație.

Cura terapeutica chirurgicala in urma clarificării tumorii primare conform ghidurilor NCCN 2.2022

 CBC LOCAL, RISC SCAZUT

 • Excizie standard cu margini intraoperatorii de 2-4 mm și evaluare acestora postoperatorie
 • Marginile histopatologice țintă pentru rezecție completa ≥ 1mm
 • În caz de margini mai mici 1mm sau pozitive se practică reexcizia sau radioterapia pentru pacienții care nu se pretează/refuză intervenția chirurgicală
 • Rearanjarea țesuturilor (de exemplu, reconstrucție cu lambouri) nu ar trebui să fie realizată până când natura leziunii si marginile nu sunt clar identificate (vindecare per secundam, sutura primară, sau grefa de piele sunt acceptate)

 CBC LOCAL, RISC CRESCUT

 • Excizia standard cu margini chirurgicale mai largi(≥4mm) și evaluarea posteratorie a acestora și închidere defect prin sutura primară,vindecare per secundam sau grefa de piele
 • în caz de margini POZITIVE se practică reexcizia
 • în caz de margini NEGATIVE dar invazie perineurala, se ia în considerare RT adjuvantă
 • Reevaluare prin comisia oncologica

TUMORĂ RECURENTĂ/RECIDIVATĂ SAU AVANSATĂ    Recidivă locală – protocol CBC risc înalt

Metastază ganglionară sau la distanță – Comisie multidisciplinară pentru a lua în considerare una sau mai multe dintre următoarele opțiuni:

  • Interventie chirurgicala sau
  • Dacă operația nu este fezabilă atunci RT sau terapie sistemică (Vismodegib, Sonidegib, Cemiplimab)
  • Tratament si monitorizare prin serviciul oncologicUrmărirea pacientului cu CBC in urma stadializării

Anamneză și examen clinic, inclusiv examinarea completă a pielii la fiecare 6 până la 12 luni pentru primii 5 ani, și apoi anual până la 10 ani, sau mai mult, în funcție de caz prin chirurgie plastica urmata de dermatologie si oncologie. Imagistica poate fi luată în considerare dacă examenul clinic este insuficient pentru urmărirea bolii.

Prețul procedurii

Prețul pentru Rinoplastie, pornește de la 1200 -3500 de euro în funcție de tipul intervenției. Tariful include toate costurile necesare intervenției: plata chirurgului estetician, toate costurile legate de facilitățile puse la dispoziție de clinică, cheltuielile aferente anesteziei, consulațiile pre și postoperatorii, echipament medical postoperatoriu, controalele și scosul firelor. Vezi listă prețuri!

CARCINOM BAZO-CELULAR

Ai încă nelămuriri?

Plată în rate

SERVICII MEDICALE ÎN 6 RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

PROGRAMARE
close slider

  Nume

  Prenume

  Telefon

  Alege data programării

  Mesaj