MALADIA DUPUYTREN
Boala sau maladia Dupuytren este boala care debuteaza cu un nodul dureros sub pielea palmei. In timp, nodulul se structureaza intr-o coarda care trage degetul creand astfel aspectul de deget retractat in palma. Se produce printr-o ingrosare a aponevrozei palmare (o structura fibroasa situata sub pielea palmei), provocata de o cauza neprecizata.


CUM O RECUNOAȘTEM?
O recunoastem prin aparitia unor modificari specifice la nivelul mainilor, mai exact a palmelor, nodul in podul palmei, bride si corzi, depresiuni sau ombilicari si retractii ale degetelor . Semne clinice M.Dupuytren
Aspectul degetului afectat este ca un deget indoit in palma sau o retractie la mana. Poate fi afectata una sau ambele maini, unul sau mai multe degete.
Este o boala progresiva si ireversibila, adica odata aparuta nu trece de la sine ci progreseaza lent, in majoritatea cazurilor fara durere.
De ce apare?
Nu exista un factor determinant sau predispozant specific. Etiologia inca nu este bine cunoscuta.
Totusi, studiile arata ca pacientii cu micro traumatisme locale repetate, consum de alcool in exces, boli hepatice, diabet zaharat, fumatori, cu bronhopneumopatie cronica obstructiva sau neoplasm se imbolnavesc mai des. Acesti factori sunt incriminati ca fiind potential declansatori de boala Dupuytren doar la pacientii cu o predispozitie genetica.
De remarcat faptul ca boala apare frecvent si la persoane care nu au niciun factor predispozant.

INFORMAȚII PROCEDURĂ
PREGĂTIREA PENTRU OPERAȚIE
Presupune evaluarea stării de sănătate a pacientului pentru a nu apărea complicaţii datorate unor afecţiuni. Medicul vă va controla tensiunea arterială, va investiga problemele legate de coagularea sângelui sau existenţa riscului de a forma cicatrici periculoase. Va trebui, de asemenea, să comunicaţi medicului toate tratamentele pe care le urmaţi.
Principalele indicaţii preoperatorii sunt legate şi de dietă, şi de regimul de viaţă.
Medicul va recomandă renunţarea la fumat, deoarece tutunul influenţează circulaţia sângelui prin piele şi poate îngreuna vindecarea.
În majoritatea cazurilor interventia chirurgială e singura, care elimina definitiv nodulii palmari și indreaptă degetele blocate in flexie în stadiile III-IV de Maladia Dupuytren. Astfel dispare suferinta si simptomele cauzate de ea.
CONTRAINDICAȚII
Operatia de sindrom demaladia Dupuytren nu are contraindicatii specifice.
Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.
In majoritatea cazurilor interventia chirurgială e singura, care elimina definitiv contractura. Astfel dispare suferinta si disfuncționalitatea si simptomele cauzate de ea.
UNDE SE TRATEAZĂ?
La aparitia simptomelor trebuie sa va adresati unui chirurg specializat in chirurgia mainii.
In Clinica „ESTET & GYN”, Dr. Mihail COJOCARU, Medic primar chirurgie plastică,microchirurgie reconstructivă, chirurgia mânii, efectuează intervenții de chirurgia mânii, avind o experiență de 20 ani la casa Austria din Timisoara.
Specialistul in chirurgia mainii este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic si a explorarilor paraclinice. Tot el va face si recomandarile de tratament adecvate fiecarui caz, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si urmarirea postoperatorie.
ÎN CE CONSTĂ CONSULTAȚIA?
In timpul consultatiei (vezi ce este o consultatie) veti fi intrebat despre simptome (cand au debutat, cum au evoluat in timp, cat sunt de suparatoare, ce impact au asupra activitatilor cotidiene si profesionale, etc). O descriere cat mai precisa a acuzelor ajuta intotdeauna la stabilirea diagnosticului.
Examenul clinic al mainii obiectiveaza relatarile pacientului. Exista teste specifice de provocare a simptomelor – pe care le puteti efectua si acasa, testul Phalen si testul Durkan .
Examinarile paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului includ studii electrofiziologice si imagistice (ecografie). Electromiografia (EMG) ofera date complexe despre gradul de afectare a nervului median, nervului ulnar , nervilor digitali palmari,masurand amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa (VCN). Ecografia arata starea anatomica a nervilor,vaselor si tendoanelor si poate evidentia unele modificari structurale (cauze ale compresiunii).Radiografia ajuta la precizarea stadiului si daca există luxații.
Dupa culegerea acestor informatii, chirurgul va va explica diagnosticul si prognosticul si va va propune tratamentul adecvat. Este o conversatie deschisa, in care pacientul trebuie sa puna intrebari, sa-si clarifice nelamuririle, sa inteleaga procedura la care va fi supus, rezultatul asteptat si recomandarile pe care trebuie sa le respecte.
Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va recuperați cit mai curind posibil si să reveniți la activitățiile curente cotidiene.
TRATAMENT NECHIRUGICAL
Tratamentul conservator consta in purtarea unor orteze, care imobilizeaza incheietura in pozitie funcţionala, injectarea unor substanţe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie.
Tratamentul nechirurgical este eficient doar in stadiile foarte incipiente. El nu elimină contractura, ci amelioreaza simptomele, avand doar efect temporar.
Tratamentul nechirurgical adica fara operatie se poate efectua prin:
Fasciotomie percutanata cu acul special
Fasciotomie enzimatica cu Clostridium Histolyticum – vezi aici tot ce trebuie sa stii despre Colagenaza.
Singurul tratament eficient, care inlatura banda compresiva, este tratamentul chirurgical.
Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.
TRATAMENT CHIRURGICAL
Prezența unei excrescențe în plamă nu înseamnă că este absolut necesară intervenția chirurgicală sau că boala va progresa
Corectarea poziției degetului este cel mai bine obținută în cazul contracturilor mici sau celor care afectează baza degetului.
Uneori, corectarea completă nu poate fi obținută, mai ales atunci când sunt implicate articulațiile din mijlocul și de la vârful degetelor.
Uneori sunt necesare grefe de piele pentru a acoperi zonele deschise de la nivelul degetelor pentru ca pielea disponibilă este insuficientă
Nervii care conduc sensibilitatea tactilă de la nivelul degetelor sunt de obicei afectați de dezvoltarea bridelor
Deseori, după intervenția chirurgicală, sunt necesare purtarea ortezei/atelei și kinetoterapie pentru a menține și maximiza corectarea poziției degetelor
In cadrul tratamentului chirurgical, in majoritatea cazurilor este tehnica deschisa Mc Cash .
Tehnica deschisa Mc Cash
Tehnica Mc Cash este o tehnica deschisa cu incizii transversale. Dupa eliminarea bridei retractile si intinderea degetului afectat se obtine un defect tegumentar, care se vindeca prin epitelizare centripeta, adica din margini spre interior, in 3 – 4 saptamani. Avantajul este major atat functional cat si estetic. Rezultatele se pot vedea in poza 3 si 4 si in video-ul de mai jos.
SPITALIZARE / ANESTEZIE / DURATĂ OPERAȚIE
Operatia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.
Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa, iar dupa instalarea anesteziei, interventia dureaza aproximativ 45 – 120 min.
Daca pacientul are afectate ambele maini, eu recomand interventie seriata la o distanta de una – doua luni. Prima se opereaza mana mai grav afectata.
RECOMANDĂRI DUPĂ OPERAȚIE
Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor incepe imediat dupa interventie, cu incarcare progresiva, astfel ca la trei saptamani va puteti relua activitatile obisnuite. Activitati de forta se pot efectua doar dupa doua luni. In unele cazuri este necesar un program de recuperare prin exercitii de fiziokinetoterapie.
VOI MENȚINE LEGĂTURĂ CU DOCTORUL CHIRURG?
Timp de 14 zile se recomandă purtarea pansamentelor compresive, după 21 zile, pacientul îşi poate relua programul normal de exerciţii fizice şi 3 luni efort fizic normal. Fumatul este absolut interzis postoperator pentru minimum 6 săptămâni.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU MĂ TRATEZ?
Fara tratament maladia Dupuytren continua sa progreseze, ducand la diminuarea severa a functiei mainii, la cresterea dificultatii operatiei si scaderea calitatii rezultatului operator.
Atentie! In cazuri extreme, cu stadii avansate, se poate ajunge la amputatii de deget.
Incurajez pacientii sa se informeze si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri referitor la toate aspectele legate de suferinta lor.
Maladia Dupuytren, este o boala progresiva, care evolueza lent dar sigur. E recomandat ca interventia chirurgicala sa fie efectuata intr-un stadiu incipient, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.


Prețul procedurii
Prețul pentru maladia dupuytren pornește de la ___ de euro. Tariful include toate costurile necesare intervenției: plata chirurgului estetician, toate costurile legate de facilitățile puse la dispoziție de clinica, cheltuielile aferente anesteziei, consulațiile pre și postoperatorii, echipament medical postoperatoriu, controalele și scosul firelor.