SINDROMUL TUNEL CARPIAN
Sindromul de tunel carpian, numit și sindrom de canal carpian, este cauzat de compresiunea nervului median la încheietura mâinii și se manifestă prin simptome destul de caracteristice și ușor de identificat. Face parte din categoria neuropatiilor de compresie a membrului superior din care mai fac parte sindromul de tunel cubital și sindromul de canal Guyon.
SINDROMUL TUNEL CARPIAN
Tunelul carpian (TC) este situat la încheietura mâinii (mai exact la baza mâinii), fiind alcătuit din oasele carpiene dispuse în arcadă și închis de un ligament rezistent, inelastic, numit ligamentul carpian transvers sau retinaculul flexorilor.
Acest canal (sau mai corect tunel) este inextensibil, iar ligamentul carpian transvers poate acționa ca o bandă compresivă pe nervul median.
Prin tunel trec mai multe tendoane care asigură mișcarea (îndoirea) degetelor și un nerv important al mâinii – nervul median.
DESPRE
Acesta asigură sensibilitatea pe fața palmară a degetelor I – IV (degetul mare, arătator, mijlociu și jumatate din inelar. De asemenea inervează unii muschi ai mâinii care realizează mișcări fine, precise. Nervul median este mai sensibil decât tendoanele, intra în ischemie și determină apariția simptomelor tipice de tunel carpian.
INFORMAȚII PROCEDURĂ
Pregătirea pentru operația de sindrom de tunel carpian (STC) sau neuropatia nervului median la încheietura mâinii
Operaţia de decompresia tunelului carpian, presupune evaluarea stării de sănătate a pacientului pentru a nu apărea complicaţii datorate vreunor afecţiuni. Medicul vă va controla tensiunea arterială, va investiga problemele legate de coagularea sângelui sau existenţa riscului de a forma cicatrici periculoase. Va trebui, de asemenea, să comunicaţi medicului dumneavoastră toate tratamentele pe care le urmaţi. Principalele indicaţii preoperatorii sunt legate şi de dietă, şi de regimul de viaţă. Medicul recomandă renunţarea la fumat, deoarece tutunul influenţează circulaţia sângelui prin piele şi poate îngreuna vindecarea.
În majoritatea cazurilor intervenția chirurgială e singură, care elimină definitiv compresia. Astfel dispare suferința nervului median și simptomele cauzate de ea.
Contraindicații în sindromul de canal carpian
Operația de sindrom de tunel carpian nu are contraindicații specifice.
Este interzisă folosirea aspirinei și derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care întârzie coagularea și prelungesc sângerarea) cu 10 zile înainte de intervenția chirurgicală. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultației preoperatorii, când veți informa medicul ce alte boli mai aveți și ce tratamente folosiți.
În majoritatea cazurilor intervenția chirurgială e singura, care elimină definitiv compresia. Astfel dispare suferința nervului median și simptomele cauzate de ea.
Cum recunoaștem sindromul de canal carpian?
Manifestările bolii în stadii incipiente sunt amorțeli și furnicături intermitente la nivelul degetelor I-IV, mai ales noaptea. Cu timpul, amorțelile și furnicaturile devin permanente, suparatoare, se transformă în dureri pe timpul nopți și produc trezirea din somn, apoi apar tremuraturi, slabiciune, neîndemanare și atrofia unor muschi ai mâinii.
Unii pacienți descriu senzații de intepenire la degete asociate cu necesitate de dezmorțire.
Poate să apară și durere la încheietura mâinii, precum și dureri atipice localizate la cot sau chiar la umar. Dacă nu este tratată, boala poate evolua până la afectarea ireversibilă a nervului prin ischemie, și în timp distrugerea completă a acestuia, prin demielinizare și necroza filetelor nervoase.
Cea mai buna cale de a obține informații detaliate la problemele specifice fiecăruia este să vă programați la o consultație!
De ce apare sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian poate aparea din diverse motive. Fiziopatologia (mecanismul prin care se produce sindromul de tunel carpian) este reprezentată de ischemia neurala, adică aportul insuficient de sânge la nivelul nervului, determinat de îngustarea canalului prin care trece acesta. Factorii ereditari pot fi o cauză, pentru că predispun unele persoane la sindrom de tunel carpian prin disproporția între diametrul canalului osteofibros (continator) și cel al tendoanelor care trec prin acesta (conținut). Aceasta explică apariția sindromului de tunel carpian aparent fără cauzalitate. Anumite poziții ocupaționale ale mâinii (folosirea tastaturii și a mouse-ului) sau folosirea excesivă a acesteia favorizeaza de multe ori apariția compresiunii.
Printre bolile sistemice care pot determina apariția acestei patologii se numara diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, poliartrita reumatoida, acromegalia, obezitatea și insuficienta renală cronică. Consumul excesiv de alcool precum și fumatul pot cauza sindromul de tunel carpian sau pot determina agravarea sa. De asemenea STC poate să apară după sau în sarcină, datorită modificărilor hormonale care duc la acumulari hidrice în exces în țesuturi.
Alte cauze poti fi traumatismele de mână și antebraț (contuzii, luxații, fracturi), care favorizează sau chiar produc sindromul de tunel carpian, iar tumorile sau chistele sinoviale pot genera compresiuni în canal.
Cine tratează sindromul de tunel carpian?
La apariția simptomelor trebuie să vă adresați unui chirurg specializat în chirurgia mâinii.
Specialistul în chirurgia mâinii este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic și a explorărilor paraclinice. Tot el va face și recomandările de tratament adecvate fiecărui caz, va executa intervenția chirurgicală, va coordona tratamentele adjuvante și urmărirea postoperatorie.
Consultația la medicul specialist – chirurg de mână – diagnostic corect
În timpul consultației (vezi ce este o consultație) veți fi întrebat despre simptome (când au debutat, cum au evoluat în timp, cât sunt de supărătoare, ce impact au asupra activităților cotidiene și profesionale, etc). O descriere cât mai precisă a acuzelor ajută întotdeauna la stabilirea diagnosticului.
Examenul clinic al mâinii obiectivează relatările pacientului. Există teste specifice de provocare a simptomelor – pe care le puteți efectua și acasă, testul Phalen și testul Durkan .
Examinarile paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului și prognosticului includ studii electrofiziologice și imagistice (ecografie). Electromiografia (EMG) oferă date complexe despre gradul de afectare a nervului median, măsurând amplitudinea, latentă și viteza de conducere nervoasă (VCN). Ecografia arată starea anatomică a nervului și poate evidenția unele modificări structurale în tunel (cauze ale compresiunii).
După culegerea acestor informații, chirurgul vă va explica diagnosticul și prognosticul și vă va propune tratamentul adecvat. Este o conversație deschisă, în care pacientul trebuie să pună întrebări, să-și clarifice nelămuririle, să înțeleagă procedura la care va fi supus, rezultatul așteptat și recomandările pe care trebuie să le respecte.
Foarte important de precizat este faptul că atât testul Phalen cât și testul Durkan au valoare doar în stadii incipiente ale unui sindrom de canal carpian.
Tratamentul nechirurgical
Tratamentul conservator constă în purtarea unor orteze, care imobilizează încheietura în poziție funcţională, injectarea unor substanţe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie.
Tratamentul nechirurgical este eficient doar în stadiile foarte incipiente. El nu elimina compresia, ci amelioreaza simptomele, având doar efect temporar.
În sindromul de tunel carpian, apelarea la un tratament naturist aduce din start un dezavantaj pentru pacient. Pentru a întelege de ce, trebuie să urmariți un video, care explică cauza apariției STC. Doar înțelegând cauza apariției manifestărilor STC, puteți înțelege care este singurul și cel mai eficient tratament.
Singurul tratament eficient, care înlatură banda compresivă, este tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical
Este singurul care elimină definitiv compresia. Astfel dispare suferința nervului median și simptomele cauzate de ea.
Tratamentul chirurgical constă în secționarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers și mărirea în felul acesta a calibrului canalului. Este o procedură ușor de suportat de pacient, de durată relativ scurtă. Recuperarea și prognosticul sunt foarte bune dacă operația este facută la timp. In cazul apariţiei modificarilor ireversibile ale nervului, prognosticul este afectat.
Metoda mea preferata, pe care o și recomand, este metoda miniminvaziva, deschisă, cu incizie minima (aproximativ 2 cm). In această operație reusesc să am un abord sigur (se evită lezarea nervului în timpul manevrei de secționare a ligamentului), decompresie corectă și cicatrice aproape invizibilă după vindecare.
Spitalizarea, anestezia și durata intervenției
Operația se efectuează în regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore în clinică.
Procedura se efectuează în anestezie locală și este complet nedureroasă, iar după instalarea anesteziei, intervenția durează aproximativ 15 – 20 min.
Dacă pacientul are afectate ambele mâini, eu recomand intervenție seriata la o distanță de una – două săptămâni. Prima se operează mâna mai grav afectată.
Ce se întâmplă după intervenția chirurgicală
Imediat după operație veți primi o lista cu recomandări specifice.
Menținerea ridicată a membrului operat și purtarea unei contenții elastice este obligatorie. Mișcarea degetelor începe imediat după intervenție, cu încărcare progresivă, astfel ca la trei săptămâni vă puteți relua activitățile obișnuite.
Activități de forță se pot efectua doar după două luni. In unele cazuri este necesar un program de recuperare prin exerciții de fiziokinetoterapie.
Dispariția simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat după intervenție. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se ameliorează în funcție de severitatea compresiunii. In medie nervul median își revine într-un interval cuprins între două săptămâni și două luni.
Merită subliniat și faptul că simptomele sindromului de tunel carpian în stadiu sever pot masca alte patologii suprapuse de la nivelul mâinii, cum ar fi degetul în resort – (trigger finger).
Cicatricea după operația de sindrom de tunel carpian este aproape invizibilă datorită tehnicii minim invazive.
Ce spun pacienții după operația de sindrom de tunel carpian?
Majoritatea pacienților care suferă de sindrom de tunel carpian descriu simptome atât tipice cât și particulare. Urmărind descrierea pacienților din testimoniale, te poți regăsi ușor. Poți să afli cât de repede au scăpat de dureri, iar acest lucru te va încuraja să faci pasul spre revenirea la viață de dinaintea apariției simptomelor de STC.
Sindromul de tunel carpian în sarcină
Modificarile în echilibrul fluidelor organismului survenite în timpul sarcinii, pot predispune femeile însărcinate să dezvolte sindromul de tunel carpian.
Simptomele sunt de obicei bilaterale și își fac apariția în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină.
Măsurile conservatoare, descrise mai sus la tratamentul nechirurgical, sunt eficiente în majoritatea cazurilor. Simptomele dispar după naștere la majoritatea femeilor cu sindrom de tunel carpian provocat de sarcină.
Când se va vedea rezultatele și cât vor dura?
Imediat după operație apare o îmbunătățire cu dispariția simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat după intervenție. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se ameliorează în funcție de severitatea compresiunii. In medie nervul median își revine într-un interval cuprins între două săptămâni și două luni.
Este necesar să veniți la 3-4 controale pentru evaluare, pansamente, scos fire, indicații necesare pentru o mai bună recuperare și vindecare.
Ce se întâmplă dacă nu mă tratez?
Sindromul de tunel carpian este o boală progresivă, deci evoluează mai lent sau mai rapid spre agravare. Fără o decompresie chirurgicala a nervului median, această boală invalidează pacientul prin dispariția completă a sensibilității în degetele I – IV. Amiotrofia sau mai exact topirea musculaturii inervate de nervul median își face apariția. Aceasta duce la tulburări și dificultate în mânuirea obiectelor iar ulterior pacientul începe să scape obiectele din mână. In final apar dureri nocturne insuportabile.
Din pacate, multe din cazurile care mi se adreseaza ajung tardiv și am avut ocazia să văd cazuri în stadii foarte avansate, în care pacientul nu mai putea dormi noaptea de durere.
Incurajez pacienții să se informeze și să apeleze cu încredere la un specialist în chirurgia mâinii pentru a se lămuri referitor la toate aspectele legate de suferința lor. Sindromul de tunel carpian este o boală progresivă, care evolueză lent dar sigur. E recomandat ca intervenția chirurgicală să fie efectuată într-un stadiu incipient, înainte de instalarea leziunilor ireversibile.
Prețul procedurii
Pretul pentru o operație de tunel carpian, cu decompresia simplă este de 500 euro cu anestezie locală, 650 euro cu anestezie generală IV. In cazuri speciale sau complexe acest preț poate să varieze în funcție de complexitate.