Selectează o Pagină

CHIRURGIA URECHII

Otoplastia este corectarea urechilor decolate, se face pentru a apropia urechile de cap sau pentru a le face mai mici. De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolată decât cealaltă; de asemenea pot exista diferenţe de mărime între cele 2 urechi. Scopul operaţiei este de a restabili această simetrie dar nu trebuie omis că poate nu va fi perfectă.

CHIRURGIA URECHILOR / OTOPLASTIA

Este operația de corectare chirurgicala a urechilor îndepartate de cap, denumită medical urechi decolate, iar popular, urechi clapauge. Este o malformație congenitală ușoară, între cele două urechi există aproape întotdeauna asimetrie de formă și mărime, mai mult sau mai puțin sesizabilă.
Cei mai mulți pacienți care apelează la otoplastie sunt cei care au urechile decolate sau care doresc să își reducă dimesiunea urechilor. Cele mai multe otoplastii sunt efectuate pe copii între 7-14 ani. In general, urechile au încheiată dezvoltarea la vârsta de 7 ani.

Alte probleme ale urechii ce pot fi tratate prin otoplastie!

  • Ureche disproporționat de mică
  • Marginea exterioară a urechii lipsă
  • Probleme cu lobul urechii : găuri pentru cercel prea largi sau lob despicat.
    Cea mai buna cale de a obține informații detaliate la problemele specifice fiecăruia este să vă programați la o consultație cu Dr. MIhail COJOCARU.

INFORMAȚII PROCEDURĂ

Operația de otoplastie?

La copiii foarte mici se preferă anestezia generală, iar la copiii mai mari şi adulţi, anestezia locală, combinată cu o anestezie intravenoasă uşoară. Operaţia durează aprox. 1 oră.

Incizia se face în spatele urechii pentru a evidenţia cartilajul. Ulterior, cu ajutorul unor fire neresorbabile, cartilajul este remodelat fiind plicaturat şi apropiat de cap. După controlul hemostazei, se face sutura la piele. Procedura presupune o incizie mică în spatele urechii. Cartilajul va fi expus, remodelat și urechea poziționată mai aproape de cap. In cazuri rare, parți din cartilaj sunt înlăturate pentru modificarea formei. Pentru a asigura simetria, operația se desfășoară la ambele urechi chiar dacă una este mai decolată. O cicatrice puțin vizibilă va rămane pe spatele urechii. Capul pacientului va fi înfășurat în bandaj preferabil 3-7 zile după operație. Eventual acesta va fi înlocuit de o bentiță elastica specială pentru astfel de operații. Durerea este minimală, dar pot aparea mâncărimi sau dureri ușoare în primele zile după operație. Firele sunt înlăturate într-o săptămână după operație sau se vor dizolva de la sine, în funcție de tipul lor. Adulții se pot întoarce la munca după 2-3 zile iar copii după 7 zile se pot întoarce la școală.

Ce pacienţi pot beneficia de otoplastie?

Cei mai multi pacienți care apelează la otoplastie sunt cei care au urechile decolate sau care doresc să își reducă dimesiunea urechilor. Cele mai multe otoplastii sunt efectuate pe copii între 7-14 ani. In general, urechile au încheiată dezvoltarea la vârsta de 7 ani.

Pentru că glumele pe seama urechilor în perioada școlară pot diminua încrederea în sine a copilului, mulți parinți apelează la această procedură de la o vârstă fragedă a copilului pentru ca rezultatele se mențin toata viața. Este indicat ca operaţia să se facă înainte ca pacientul să intre în colectivităţi (gradiniţă, şcoală), pentru a evita apariţia unor traume psihice datorate unor comentarii nefavorabile. Este de preferat ca iniţiativa pentru operaţie să vină în primul rând din partea copiilor, care astfel sunt mai cooperanţi şi mai mulţumiţi de rezultat. La adult, operația se poate desfasura de asemenea fără nici un fel de probleme.

In ce constă consultația? Aspecte care le veți discuta în timpul consultației
  • condiția medicală (trecută și prezentă)
  • hipertensiune arterială
  • probleme de coagulare a sângelui
  • probleme privind cicatrizarea.
  • medicația curentă, inclusiv suplimentele nutriționale și remediile naturiste
  • operațiile precedente
  • alte tratamente de care ați beneficiat pentru față.
Indicaţii preoperatorii
  • nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii, înaintea operaţiei;
  • este interzisă administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin, cu 2 săptămâni înainte de operaţie;
  • la femei, de regulă operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunţaţi chirurgul şi medicul anestezist dacă aveţi probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumaţi, planificaţi să vă lăsaţi cu cel puţin 1-2 săptămâni înainte de operaţie şi nu vă apucaţi decât după minimum 2 săptămâni după operaţie;
  • evitaţi să vă expuneţi în exces la soare înainte de operaţie, în special regiunea facială;
  • nu urmaţi o dieta strictă înainte de operaţie deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată.
Care sunt riscurile?

De mulți ani, copii, adolescenții și adulții apelează la această operație fără complicații majore, dar ca orice procedură chirurgicală implică un anumit grad de risc. Toate aceste riscuri și implicații le puteți discuta cu doctorul plastician în cadrul consultației.
Posibile complicații pot include:

  • hematoame la un numar foarte mic de pacienți. Dacă acestea nu se resorb singure, vor trebui evacuate de chirurg.
  • Infecția cartilajului urechii este iarăși o complicație foarte rară dar care poate apărea. De obicei astfel de infecții sunt tratate cu antibiotice, rareori se apelează la chirurgie pentru a drena zonele infectate.

Nu există operaţie care să nu implice un risc, dar când operaţia este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicaţiile sunt rare şi de obicei minore.

Există diferenţe foarte mari între pacienţi în ceea ce priveşte capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet predictibil.

In timpul consultației preoperatorii, Dr. MIhail COJOCARU, vă va explica toate complicațiile care se pot ivi și vă va raspunde la toate întrebările.

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru operatie?

Este necesar sa va consultati cu doctorul pentru pregatirea preoperatorie:

  • renuntarea la fumat cu cateva saptamani inainte si dupa operatie
  • evitarea anumitor medicamente
  • lasarea parului sa creasca mai lung pentru acoperirea inciziilor pe perioada vindecarii
Ce se întâmplă în ziua operației?

Operaţia se poate face ambulator sau cu o spitalizare de 24 de ore. Trebuie purtat un bandaj compresiv timp de 1 săptămână, după care se indica purtarea unei cordeluţe pentru încă 1 lună. Firele se scot după 14 zile, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia. 

Ce presupune recuperarea?

Copiii se pot întoarce în colectivitate după o săptămână (dar trebuie supravegheaţi în prima lună) iar adulţii pot relua lucrul după 2-3 zile.

Fiecare are un ritm de vindecare propriu dar va puteți astepta la urmatoarea evoluție a recuperării:

Ziua operației:

  • echimoze (vânătăi) și inflamație

Prima săptămână:

  • eventualele tuburi de drenaj sunt înlăturate
  • pansamentul va fi înlăturat
  • spălarea și dușul va fi permis
  • firele vizibile vor fi înlăturate la 7 zile
  • aplicarea de machiaj poate fi posibilă
  • inflamația va atinge punctul maxim și va începe să se reducă
  • activități ușoare sunt permise
  • dormitul cu capul ridicat va ajuta diminuarea inflamației

După 2 săptămâni:

  • marea majoritate a vânătăilor se vor retrage
  • activitatea normală se poate relua

După câteva săptămâni:

  • inflamația va continua să se retragă
  • senzația de amorțeală se va diminua deți poate persista câteva luni
  • exercițiile fizice pot fi reluate

Expunerea la soare trebuie evitatp pe tot parcursul procesului de vindecare și trebuie folosită cremă cu factor de protecție ridicat minim de 50%.

Când se va vedea rezultatele și cât vor dura?

După vindecare, mulți pacienți au relatat un nivel ridicat de confort. Pacienții care se așteapta la urechi perfect simetrice și care nu doresc îmbunătățire, ci perfecțiune pot fi nemultumiți. De aceea discutarea tuturor aspectelor implicate cu chirurgul înaintea operației este esențială pentru obținerea unui rezultat satisfăcator.

Rezultatele acestei operaţii sunt foarte bune, dar nu trebuie să vă aşteptaţi ca după intervenţie urechile să fie perfect simetrice, lucru care de altfel este şi nenatural.

Se vor vedea după primele zile dar rezultatele finale vor fi vizibile după câteva luni. Menținerea aspectului depinde de foarte multi factori ca genetica sau stilul de viață.

Aflaţi cum puteţi beneficia de această intervenţie. Programaţi-vă pentru o consultaţie la Dr.Mihail COJOCARU .

Cât timp va trebui să țin legătura cu chirurgul plastician?

Vizitele de urmărire sunt importante pentu monitorizarea întregului proces de vindecare.

Prima vizită se va face în primele zile după operație. In prima săptămână pot fi necesare 2-3 vizite pentru pansament. Doctorul vă poate solicita să veniți la încă 1-2 controale pentru a monitoriza atent rezultatele pe termen lung.

Prețul procedurii

Preţul operaţiei de otoplastie variază între 1500 şi 2200 Euro în funcție de intervenție. Tariful include toate costurile necesare interventiei: plata chirurgului estetician, toate costurile legate de facilitatile puse la dispozitie de clinica, cheltuielile aferente anesteziei, consulatiile pre si postoperatorii, echipament medical postoperatoriu, controalele si scosul firelor. Vezi listă prețuri!

OTOPLASTIE

Ai încă nelămuriri?

Plată în rate

CAZURI CHIRURGIA URECHII: OTOPLASTIE

SERVICII MEDICALE ÎN 6 RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

PROGRAMARE
close slider

    Nume

    Prenume

    Telefon

    Alege data programării

    Mesaj