Selectează o Pagină

CHISTE SEBACEE

Chistele sebacee sau chistele cu brânză reprezintă o problemă comună a pielii care poate apărea pe anumite zone ale corpului. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de chisturi epidermoide și sunt rezultatul acumulării de sebum în interiorul unui folicul de păr.

Chistele sebacee apar cel mai frecvent pe față, scalp și spate, însă pot apărea și în alte zone ale corpului. Acestea pot varia în dimensiune și pot fi nedureroase sau ușor sensibile atunci când sunt atinse. Chisturile cu brânză pot fi adesea confundate cu coșurile sau alte afecțiuni dermatologice, deoarece au o textură moale și conțin conținut uleios.

Deși chistele sebacee nu sunt periculoase în mod direct, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui luate în considerare. Unele chisturi pot deveni inflamate și înroșite, ceea ce poate duce la disconfort și chiar durere. Dacă un chist sebaceu devine infectat, poate fi necesară intervenția medicală pentru a trata infecția și a preveni complicațiile ulterioare.

În general, tratamentul pentru chistele sebacee constă în îndepărtarea lor prin metode chirurgicale. Aceasta se realizează de obicei sub anestezie locală și constă în realizarea unei incizii în piele pentru a putea extrage conținutul chistului. După procedură, se aplică un pansament steril și se recomandă îngrijirea adecvată a rănii pentru a evita infecția.

Chistele sebacee pot fi prevenite într-o oarecare măsură prin menținerea unei igiene corespunzătoare a pielii și evitarea obstrucției porilor. În plus, o alimentație echilibrată și o bună hidratare pot contribui la menținerea sănătății pielii. În cazul în care apar chisturi sebacee, este important să nu se încerce să le stoarce sau să le îndepărteze acasă, deoarece acest lucru poate agrava situația și poate favoriza apariția infecțiilor.

În concluzie, chistele sebacee reprezintă o problemă comună a pielii, dar care poate fi ușor gestionată prin intervenția medicală adecvată. Este important să cerem sfatul medicului în cazul apariției acestor chisturi și să nu încercăm să le tratăm singuri pentru a evita complicațiile și disconfortul suplimentar.

CAUZE CHISTE SEBACEE

Chistele sebacee sunt cauzate de o producție excesivă de sebum în foliculii de păr sau în glandele sebacee care sunt prezente în piele. Așadar, unele dintre cauzele principale ale apariției chistelor sebacee includ:

1. Excesul de sebum: Pielea grasă are o predispoziție mai mare de a dezvolta chisturi sebacee. Producețiile excesive de sebum pot duce la înfundarea porilor și la formarea chisturilor.

2. Blocarea foliculilor de păr: O parte a sebumului produs poate rămâne blocată în interiorul foliculilor de păr ca urmare a unei obstrucții. Această acumulare duce la formarea unui chist sebaceu.

3. Factori genetici: Unele persoane pot fi mai predispuse genetic la dezvoltarea chisturilor sebacee. Dacă unul dintre părinți are istoric de chisturi sebacee, riscul de a dezvolta și tu astfel de chisturi poate fi crescut.

4. Schimbările hormonale: Schimbările hormonale care apar în timpul pubertății, menstruației sau în timpul sarcinii pot contribui la dezvoltarea chisturilor sebacee. Acestea sunt momente în care producția de sebum crește și contribuie la obstrucția foliculilor de păr.

5. Factori externi: Utilizarea produselor cosmetice grele sau grase, expunerea excesivă la căldură și umiditate sau frecarea excesivă a pielii pot contribui la apariția chisturilor sebacee.

Este important de menționat că chistele sebacee pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente în adolescență și în perioada adultă timpurie. Pentru a preveni formarea acestora sau pentru a le limita la minim, este recomandată o igienă corespunzătoare a pielii și evitarea obstrucției porilor.

TRATAMENT 

Tratamentul pentru chisturile sebacee depinde de gravitatea și simptomele acestora. Iată câteva opțiuni de tratament pe care le puteți urma:

1. Observația: Dacă chistul este mic, asimptomatic și nu cauzează disconfort, medicul poate recomanda să îl observeți și să nu faceți nimic în acest sens.

2. Drenajul: Dacă chistul este mare, dureros sau infectat, medicul poate decide să îl dreneze. Aceasta implică înțeparea sau incizia chistului pentru a elibera conținutul acestuia. După drenaj, medicul poate recomanda utilizarea unei comprese sterile pentru a ajuta la vindecarea rănii.

3. Injectarea cu corticosteroizi: Uneori, medicul poate recomanda injectarea chistului cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și a diminua dimensiunea acestuia. Această procedură se face sub anestezie locală.

4. Excizia chirurgicală: Dacă chistul este recurent, mare sau cauzează disconfort, medicul poate sugera excizia chirurgicală. Această intervenție presupune îndepărtarea completă a chistului printr-o incizie chirurgicală. După excizie, medicul poate sutura rana și poate recomanda utilizarea de pansamente sterile pentru vindecare.

Este important să consultați un medic pentru a determina cel mai bun tratament pentru chisturile sebacee. Auto-tratarea sau stoarcerea chistului în mod neadecvat poate duce la complicații și infecții.

Prețul procedurii

Prețul pentru excizie unui Chist Sebaceu , pornește de la 250  de euro în funcție de tipul intervenției.

1. Excizie formațiuni tumorale subcutanate mai micâ de 2 cm  250 (€)+ EHP (30 €)Examen histopatologic (biopsie) – piesă mică (fragment tisular mai mic de 2 cm) = 280 (€)

2. Excizie formațiuni tumorale cutanate medie intre 2 cm -10 cm – 500 (€) + Examen histopatologic (biopsie) – piesă medie(fragment tisular între 2 – 10 cm )  EHP (60 €)= 560 (€)

3. Excizie formațiune tumorală subcutanată mare peste 10 cm- 1200 (€) + EHP (100 €)Examen histopatologic (biopsie) – piesă mare (fragment tisular mai mare de 10 cm)

Tariful include toate costurile necesare intervenției: plata chirurgului estetician, toate costurile legate de facilitățile puse la dispoziție de clinică, cheltuielile aferente anesteziei, consulațiile pre și postoperatorii, echipament medical postoperatoriu, controalele și scosul firelor. Vezi listă prețuri!

CHISTE SEBACEE

Ai încă nelămuriri?

Plată în rate

SERVICII MEDICALE ÎN 6 RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

PROGRAMARE
close slider

    Nume

    Prenume

    Telefon

    Alege data programării

    Mesaj